Az MRSA elleni küzdelem

2017.05.17


Az egyik legrégebbi multirezisztens kórokozó a Methicillin-Rezisztens Staphylococcus Aureus, vagy ahogyan a rövidített nevén ismerhetjük az MRSA.

Sokan szembesülnek manapság, főleg a nagyobb műtét előtt állók, hogy mindenféle szűrővizsgálatok mellett MRSA szűrést, illetve negatív eredményt igazoló leletet kérnek tőlük a beavatkozás előtt. Erre azért van szükség, mert a beavatkozás során az egyébként tüneteket nem okozó baktériumok aktivizálódhatnak és akár szövődményeket is okozhatnak, amelyek a további gyógyulást, illetve a mielőbbi visszatérést a normál életvitelhez gátolhatják. Veszélyesek azért is, mert a tüneteket nem okozó páciensről egy fogékonyabb, gyengébb immunrendszerű betegre átkerülve a kórokozó komoly fertőzést is okozhat.

Abban az esetben, ha a kért vizsgálati eredmény negatív, semmi teendő nincsen. Viszont, ha pozitív, azaz a mintavétel a multirezisztens kórokozó jelenlétét igazolja, az orvos utasításainak megfelelően úgynevezett dekontaminálás (eltávolítás, fertőtlenítés) következik, mely a mintavétel során elkészült leletnek megfelelően antibiotikumos kezelésből és a különböző testtájakon pedig fertőtlenítő kezelésből áll.

Milyen szereket lehet ezekhez alkalmazni? - olyan fertőtlenítő szereket, amelyek igazoltan hatékonyak az MRSA-val szemben és a megfelelő mennyiségben a megfelelő ideig alkalmazva a kórokozót eltávolítják a szervezetből, melyet ismételt mintavétellel kell igazolni

Az octenidin hatóanyag tartalmú termékeket tartalmazó MRSA csomag MRSA fertőzés és kolonizálódás esetén is megoldás akár kórházi, akár otthoni környezetben is. Az octenisan® és az octenidol® hatóanyaga a jól ismert octenidin, mely bizonyítottan hatékony az MRSA ellen is.

A test lemosásához, a bőr dekontaminálására az octenisan® fertőtlenítő hatású haj- és testlemosó használható, naponta legalább 1 alkalommal. Az orrban található kórokozók eltávolításához az octenisan® md nazális gél alkalmazható szintén napi legalább 2 alkalommal. A száj és a torok dekontaminálására az octenidol® md antibakteriális szájöblítő használható napi 3 alkalommal. Kézfertőtlenítéshez, szükség esetére a csomagban megtalálható desderman® pure gél, mely színezék és illatmentes, valamint hatékony a vírusok és baktériumok ellen.