Kötözés

2016.12.08


A legtöbb baleseti sérülés nem súlyos, ennek ellenére fel kell készülnünk arra, hogy komolyabb esetekben is elsősegélyt nyújthassunk. A bőrsérüléseknél nagy a fertőzés veszélye, ezért tisztában kell lennünk a fertőtlenítés és a sebkötözés szabályaival.

Sapkakötés

A sapkakötést fejsérüléseknél alkalmazzuk. Kivitelezéséhez egy mull-lapra és két tekercs mullpólyára van szükség. A fertőtlenítést követően a sérült területet mull-lappal fedjük.A mull-lap rögzítéséhez két steril mullpólyára lesz szükségünk. Az egyikkel három körkörös menetet készítünk a fej körül a homlok és a tarkó vonalában.A másik pólya végét a körkörös pólyával rögzítjük, majd a fejtetőn haladó előre-hátra irányuló menetekkel fedjük vele a fejet oly módon, hogy elöl ismét rögzítse a körbefutó pólya.

A fej kötözését a körkörös, illetve a fedő pólyával addig folytatjuk, míg az egész fejtetőt be nem kötöttük.A sérülés ellátását körkörös menetekkel fejezzük be.A kötözés befejeztével ne felejtsük el a kötést "kényelmessé" tenni. Igazítsuk meg a füleket, szemöldököt és a kötés alsó részét! Az így elkészített ún. sapkakötés akkor megfelelő, ha az (elviekben) sapkaként leemelhető a fejtetőről.

Nyomókötés

Artériás és jelentősebb vénás vérzések esetén ún. nyomókötést alkalmazunk. A két vérzéstípus ellátásának első lépései eltérnek. Vénás vérzés esetén: a sérültet nyugalomba helyezzük, a sérült testrészt szív fölé emeljük,a sebet fertőtlenítjük, majd mull-lappal fedjük a fedőkötésnél leírtak szerint.

A mull-lapot három körkörös menettel rögzítjük, a fedőkötéshez hasonlóan.A seb fölé egy összetekert pólyát helyezünk. A sérülés nyomását, ezáltal a hatékonyabb vérzéscsillapítást a későbbiekben ez a pólyatekercs fogja biztosítani.Az összetekert mullpólyát a fedőkötésnél is használt kalászkötéssel rögzítjük. Artériás vérzés esetén elsődleges a megfelelő artériás nyomópont elszorítása, a sérült testrész szív fölé emelése. a sérültet nyugalomba helyezzük, a sérült testrészt szív fölé emeljüka vérzésnek megfelelő nyomáspontot elnyomjuk,Ha van rá lehetőség (több segélynyújtó van pl.) fertőtlenítsük a sebet, de ez elengedhető lépés!

Nyomjunk a sebbe gézgombócot, ezzel tamponáljuk a sebet, majd fedjük mull-lappal! Ezt követően a vénás vérzés ellátásánál ismertetett módon rögzítsük a kötést, azaz: A mull-lapot három körkörös menettel rögzítjük, a fedőkötéshez hasonlóan.A seb fölé egy összetekert pólyát helyezünk. A sérülés nyomását a későbbiekben ez a pólyatekercs fogja biztosítaniAz összetekert mullpólyát a fedőkötésnél is használt kalászkötéssel rögzítjük. Ne feledjük! Mindig ügyeljünk saját testi épségünkre, használjunk gumikesztyűt!Használjunk kézfertőtlenítő szert, Desderman gélSoha ne lógassuk a sérült testrészt, mert ez fokozza a vérzést!TILOS a vérző testrészt elszorítani!Az átvérzett kötést soha ne cseréljük le, mindig arra helyezzünk újabb kötést!Folyamatosan kommunikáljunk a sérülttel, nyugtassuk meg, figyeljük a sokk jeleit!

Fedőkötés

Ezt a kötözési módot azért nevezik így, mert befedi azt a testrészt, amelyen a sérülés keletkezett, nem szorosan, de a szabad levegőtől elzárva, hogy távol tarthatók legyenek a fertőző kórokozók, de alkalmas a további szennyeződés elhárításán felül kisebb vérzések csillapítására. Fedő- vagy rögzítőkötés a test bármely részén alkalmazható, gyorsan felhelyezhető és jól megtartja a sebre helyezett tiszta gézlapokat, továbbá nem gátolja a mozgást, nem csúszik el, felhelyezése és eltávolítása nem okoz fájdalmat.

Fertőtlenítsük a sebet! Helyezzünk a sebre steril mull-lapot! Lehetőleg a sebnagyságának megfelelő méretűt, a seben 2-3 cm-rel lógjon túl.A mull-lapot egyszerűbb esetben ragtapasszal, de a legbiztonságosabb, ha steril mullpólyával rögzítjük. Utóbbival eltudjuk kerülni a kötés elcsúszását. Első lépésként három körkörös menetet tekerünk a sérült végtagra.Ezt követően a körkörös rögzítéssel kb. 45 fokos szöget bezáróan ún. nyolcas meneteket kötünk. Ezt a szakirodalom kalászkötés néven említi. A nyolcas meneteket végül három körkörös menettel zárjuk. A pólyavég rögzítését ragtapasszal vagy csomózással oldhatjuk meg a végtag vastagabb felénél.

Parittyakötés

Parittyakötést alkalmazunk általában állkapocs-, orr-, fülsérüléseknél, de más esetekben is elképzelhető. A kötés elkésztéséhez egy hosszú mullpólyára és mull-lapra van szükségünk.

A parittyakötés készítésének első lépéseként terítsünk ki egy mullpólyát, a kb. 60 cm-es szakaszt hajtsuk félbe, majd a félbe hajtott pólyát tekerjük fel.A félbehajtott és feltekert mullpólyát a végektől kezdve vágjuk ketté úgy, hogy a középen lévő kb. 4-5 cm-es rész egyben maradjon.Az így elkészített mullpólyát terítsük ki, közepére helyezzünk mull-lapot, majd tekerjük fel.Feltekerés után a mull-lap két végénél csomózzuk össze a kötszert.A kötést a sérült testfelületre helyezzük, majd rögzítjük.Parittyakötést egyéb sérüléseknél is alkalmazhatunk, a sérülés helyének megfelelelő különbséggel.

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE