A közeledő szülés jelei

2022.11.21


Milyen jelei vannak, hogy nemsokára világra fog jönni babánk, és mikor kell feltétlenül elindulni a kórházba?

Mikorra várható a baba?

A várandóssággal kapcsolatos leggyakoribb kérdés, hogy mikorra várható gyermekünk érkezése, ezt pedig – hacsak nem ismerjük a fogantatás pontos időpontját – nem is olyan könnyű megválaszolni. A szülés várható időpontját az orvosok az ún. Naegele-képlet segítségével számolják ki, ami az utolsó menstruáció első napjához képest kalkulálja a baba érkezését és így néz ki:  

Bár az időpontot később az ultrahangfelvételek ismeretében módosítják, de a kisbabák többnyire nem veszi figyelembe, mi áll pontosan a kiskönyvben, és rendre más időpontban érkeznek.

Honnan tudhatjuk, hogy közeledik a szülés?

A szülés közeledtére többféle jel is figyelmeztethet. Nézzük, melyek a legjellemzőbbek!

  1. A baba leszáll a medencébe A has lejjebb ereszkedik, és könnyebbé válik a légzés is. Ilyenkor nyomás alá kerül a hólyag, ezért a kismamának gyakrabban kell látogatnia a mellékhelyiséget.

  2. Gyakoribbá válnak a bélmozgások Az emésztési problémák (pl.hasmenés) mellett görcsök és hányinger okoz kellemetlen pillanatokat.

  3. Jósló fájások jelentkeznek Ezek még nem valódi méhösszehúzódások, hanem szabálytalanul és ritkán jelentkező fájdalommentes összehúzódások, amelyeket a szülés előtti hetekben tapasztalhatunk.

  4. Deréktáji fájdalmat tapasztalhatunk Ez szintén egy teljesen normális tünet, ami a terhesség utolsó szakaszában figyelhető meg.

  5. A méhnyak felpuhul és megrövidül, a nyákdugó távozik A nyákdugó feladata, hogy a várandósság idején elzárja a méhnyakat, és megóvja a babát és a kismamát a fertőzésektől. Ez egy barnás-vöröses, csirizes-kocsonyás állagú anyag, ami a méhnyak tágulásával kiesik a helyéről. A nyákdugó távozása nem jelenti azonban mindig a szülés egyértelmű közeledtét. Ha más tünetet nem tapasztalunk, akkor elképzelhető, hogy hetekkel később fog csak a kisbaba megérkezni.

  6. Mikor érdemes elindulni a kórházba?

    A szülés megindulásának egyik egyértelmű jele a valódi méhösszehúzódások megjelenése. Ezek már szabályosan jelentkező, a menstruációs görcsökhöz hasonló, egyre hosszabb és intenzívebb fájásokat jelentenek, amelyek nem múlnak el, és a méhszáj tágulását idézik elő. Ha a fájások legalább egy órája tartanak és öt percenként jelentkeznek, akkor ideje elindulni a választott intézménybe! Szintén a szülés közelségére utal, ha elfolyik a magzatvíz, ami jellemzően már a vajúdás alatt szokott megtörténni. Ilyenkor a méhnyak tágulásának hatására a magzatot körülölelő óvó-védő burok megreped, és a magzatvíz vagy egyszerre vagy vékony sugárban csordogálva elfolyik. Ha megreped a magzatburok és/ vagy a fájások intenzívvé válnak, mindenképpen értesíteni kell orvosunkat (szülésznőnket, dúlánkat), majd irány a szülészet!

    Praktikus tipp: Az intézménybe induláskor ne felejtsük otthon az előre előkészített kórházi csomagot, és legyen kéznél az a pakk is, ami a kispapa számára szükséges holmikat is tartalmazza! Mivel a szülőszobába csak szigorú higiénés szabályokat betartva léphet be az apuka, ezért szüksége lesz egy steril apás szülés szettre is, amit a ruhájára fog felvenni.

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél

octenisept® sebgél alkalmazható akut bőrsérülések, pl. horzsolások, vágások és enyhe égések (pl. leégés is) esetén. A sebek optimális gyógyulásához elegendő nedvességre van szükség, mivel a gyógyulási folyamat során a bőrsejteknek osztódniuk és vándorolniuk kell.

További információ...
octenisept® sebgél