Hüvelyi fertőzés – és ami mögötte van

2022.09.29


A hüvelyi fertőzés számos nő életében ismerős lehet. De vajon mi állhat a háttérben?

A hüvelyi folyás a hölgyek körében nem jelent újdonságot, hiszen néha mindenki szembesül vele. Amennyiben a folyás színe, állaga, mennyisége eltér a megszokottól, valamint égéssel vagy viszketéssel is párosul, az valamilyen fertőzésre utal. Ezeket baktériumok vagy gombák okozhatják, de előfordulhatnak kevert fertőzések is.

Sajnos ennek a veszélynek nem csak a nők vannak kitéve, ugyanis a gyerekeknél közel sem olyan fejlett a hüvely védekező rendszere. Kislányok esetében az ösztrogén szint eltér a felnőttekétől, aminek hatása van a hüvely flórájára. A hüvely természetes védekezési mechanizmusát adó tejsavköpenyt egy különleges lactobacillus faj termeli. Ez a savköpeny a gyerekeknél még hiányzik, ezáltal a kislányok sokkal fogékonyabbak a fertőzésekre. Ezeket főleg baktériumok okozhatják, ugyanis a serdülő kor kezdetéig a gyermeki hüvelyhám nem kedvez a gombák megtapadásának.

mother-spending-time-with-wonderful-daughter-home.jpg

Az esetleges fertőzések kialakulását számos tényező befolyásolhatja. Közéjük tartozik a stressz, antibiotikum használat, legyengült immunrendszer, valamint a személyes higiénia és a fertőzésekre való hajlam. Emellett több külső tényező is közrejátszhat: ilyen lehet például a közös WC használata (iskolákban, kollégiumokban), valamint az uszodai medencék rendszeres igénybevétele, hiszen a klóros víz nagyon kedvezőtlenül befolyásolja a hüvelyflóra biológiai egyensúlyát.

Hüvelyi fertőzés ellen megjelent az octenisept® hüvelyi applikátor!

A speciálisan kifejlesztett applikátor könnyen és diszkréten adagolja az octenisept®-et, miközben optimálisan bevonja a hüvely falát. Az octenisept® egy korszerű fertőtlenítő, mely hatásos a hüvelyi fertőzést okozó baktériumok és gombák széles spektruma ellen. Az oktenidin hatóanyag molekuláris szerkezete miatt nem jut be a szervezetbe bőrön, nyálkahártyán és sebfelületen keresztül sem. Az octenisept®-et biztonsággal használhatják várandós és szoptatós anyukák, valamint 8 év feletti gyermekek is bakteriális vagy gomba okozta hüvelyfertőzés esetén.

octenisept® hüvelyi applikátor

octenisept® hüvelyi applikátor

A hüvelyben előforduló bakteriális vagy gombás fertőzések esetén kényelmes megoldást nyújt az octenisept®-tel történő kezelés az applikátor segítségével.

További információ...
octenisept® hüvelyi applikátor