Mivel is ápoljuk a köldökcsonkot?

2017.02.27


A köldökcsonk „létrejöttéről” szerintem egy védőnőnek sem kell semmiféle leírás. Viszont sok cikk, blog foglalkozik az ápolás lehetőségeivel.

Lássuk, nagyjából mit is ajánlanak: Egyes kórházak, gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek ajánlásai meglehetősen változatosak. Lássuk, a teljesség igénye nélkül:

  • 70%-os alkohollal
  • Jódos fertőtlenítő oldattal
  • Az alkoholos törölgetés után beszórás gyógyszertári gyermekhintőporral (illetve még kétféle másikkal)
  • Tisztítás vízzel vagy fiziológiás sóoldattal, és szárazon tartás.
  • Olajjal körbe kenés
  • Tisztítás oktenidindihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítővel
  • Ecsetelés piros, brómtartalmú szerrel
  • Kipezsgetés hidrogén-peroxiddal

A felsorolás valószínűleg nem teljes. Viszont annál változatosabb. A hintőporok (bármilyen) használatát már tizenöt évvel ezelőtt is furcsán nézték külföldi kollégák. Mondván, hogy miért is szórunk valamit oda, ami utána összetapad, beleragad és a következő kezelésnél a feladat az lesz, hogy azt a ragacsot valahogy eltávolítsuk. Ráadásul a felsorolt hintőporok között van olyan, amely az összetapadáson kívül egyéb mellékhatással is járhat. Az alkohol a bőrre gyakorolhat kellemetlen hatást. A jódoldat, bár remek antiszeptikus készítmény, de színe miatt nehézzé teszi, hogy a köldökcsonk és környékének esetleges színváltozását észrevegyék (pirosodás gyulladás jele), illetve bőrön keresztül felszívódó jódtartalma problémát okozhat! Ami nem azt jelenti, hogy orvosi utasításra egyiknek vagy másiknak ne lenne helye bizonyos problémák kezelésénél, de rutinszerű használatuk nem javasolt.

Azt most már tudjuk, hogy mi az, amit jelenleg nem ajánlanak a köldökápolására, és miért nem. De akkor mit is tegyünk?

Alapvetően nem szükséges semmilyen hintőport, sem bármilyen fertőtlenítőt tenni a köldökcsonkra és a csonkot nem kell befedni.

Vizelettel vagy széklettel való szennyeződés esetén, egyszerűen vízzel átitatott gézlappal kell megtisztítani a csonkot, majd kezelni oktenidindihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítővel vagy klór-hexidin glükonát 2%-os oldatával. Amennyiben a köldökcsonk pirossá, duzzadttá, kellemetlen szagúvá válna, esetleg váladékozna, akkor fertőtlenítő készítmény használata válik szükségessé. Ezek közül a legjobb választás az előző pontban is említett oktenidindihidroklorid és fenoxietanol tartalmú fertőtlenítő. A kezelést a tünetek megszűnése után is két-három napig folytatni kell. 

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

OPSITE◊ POST-OP VISIBLE

Az OPSITE◊ POST-OP VISIBLE vízhatlan, baktériumzáró kötszer a seb láthatóságát biztosító méhsejtszerű nedvszívó sebpárnával. A seb gyógyulása a kötszer eltávolítása nélkül is megfigyelhető. A nem megfelelő gyógyulásra utaló jelek gyorsan felfedezhetők a seb láthatóságát biztosító kötésen keresztül.

További információ...
OPSITE◊ POST-OP VISIBLE